Extrakt zo zelenej kávy - účinné chudnutie

Extrakt zo zelenej kávy - účinné chudnutie

Obezita má veľký vplyv na zdravotný stav

Obezita je následok nášho spôsobu života a nadmerného prísunu kalorických potravín. Následky sú katastrofálne, ako ateroskleróza ako predzvesť srdcovo-cievnych ochorení, cukrovka s jej závažnými komplikáciami ako polyneuropatia a cievne choroby. Tukové tkanivo má vplyv aj na hormonálny stav. Ďalšími následkami obezity sú stukovatená pečeň a nádorové ochorenia čriev. Obezita nie je len dôsledkom životného štýlu, vzniká aj genetickou predispozíciou a endokrinologickou nerovnováhou.

 

Ako vám môže pomôcť „extrakt zo zelenej kávy“ v boji s nadváhou a zvýšenej hladiny cukru v krvi?

Extrakt zelenej kávy obsahuje kyselinu chlorogénovú (chlorogenic acid). Kyselina chlorogénová zabraňuje resp. znižuje absorpciu glukózy z čreva do krvi. Kyselina chlorogénová inhibuje glukóza-6-fosfátázu, enzým, ktorý má vplyv na syntéze glukózy. Existujú náznaky, že kyselina chlorogénová tiež inhibuje amylázu, ktorá sa v čreve produkuje z monocukrov ako glukóza. Výsledkom je nižšia hladina cukru v krvi po jedle. Nízke vrcholové hodnoty cukru v krvi znižujú riziko rozvoja diabetu a premenu cukru v krvi na telesný tuk (lipogenáza). Riziko vzniku inzulínovej rezistencie je znížené.

 

Kyselina chlorogénová zo zelenej kávy – chudnutie s redukciou telesného tuku bez zníženia príjmu kalórií

Popísané efekty na enzymatickej úrovni vedú k chudnutiu a to aj pri nezmenenom príjme kalórií. Riziko úmrtia na smrteľné choroby je v dôsledku obezity o 200% vyššie. Zmena stravy s obmedzením transmastných kyselín je dôležitá , ale nie vždy vedie k úspechu. Podporu môže ponúknuť extrakt zo zelenej kávy.

Dokonca aj malé dávky zelenej kávy resp. kyseliny chlorogénovej viedli v štúdiách k úspechu

Štandardný príjem je 200 mg extraktu zo zelenej kávy, ktorý by mal obsahovať  50% podiel kyseliny chlorogénovej. V závislosti od telesnej hmotnosti sa môže užívať aj 2 x 200 mg zelenej kávy. Instantná zelená káva nie je zvyčajne štandardizovaná rovnako. Vhodnejšie sú kapsule so štandardizovaným extraktom. Vyššie dávky by sa mali konzultovať s lekárom. Samozrejme by ste vhodnosť užívania mali vopred konzultovať s lekárom, ak trpíte nejakou chorobou alebo v prípade tehotenstva.

Účinky zelenej kávy na metabolizmus cukrov a tukov

  • zníženie telesnej hmotnosti
  • zníženie BMI (body mass index)
  • zníženie podielu telesného tuku

 

V niekoľkých štúdiách užívalo 16 osôb s nadváhou po dobu 22 týždňov extrakt zelenej kávy. Všetci účastníci nezmenili svoje stravovacie návyky, to znamená príjem kalórií (v priemere prijímali 2400 kalórií na deň). Rovnako nezmenili ani svoju športovú aktivitu. Účastníci schudli za sledované obdobie 22 týždňov 7,7 kg. To zodpovedá zníženiu hmotnosti v priemere o 10,5% a úbytok telesného tuku o 16%.

 

  • Inhibícia amylázy, teda menší príjem cukrov.
  • Lipáza je inhibovaná, tým je menšie vstrebávanie tukov z čreva do krvi.
  • Vplyv na glukóza-6-fosfatázu, ktorá má vplyv na produkciu glukózy a tuku v tele.
  • Neutralizuje stukovatenie pečene.
  • Znižuje hladinu tukov v krvi (cholesterol a triglyceridy)
  • Znížená lipogenéza a ukladanie tuku
  • Znižuje príjem glukózy
  • Zvyšuje signálové bielkoviny pre inzulínové receptorov v pečeňových bunkách.
  • Ovplyvňuje beta bunky v pankrease a spôsobuje lepší účinok na zvýšenie hladiny cukru v krvi.
  • Riziko vzniku cirhózy pečene sa znižuje
  • Obličkové kamene sa zmenšujú

 

Hladina inzulínu a citlivosť na inzulín a zelená káva

Inzulín spôsobuje, že sa môže glukóza z krvi dostať do buniek. Ale inzulín riadi aj príjem proteínov (bielkovín) a tukov do buniek. Po jedle prudko stúpne hladina inzulínu, aby príliš nestúpla hladina cukru v krvi. Zvýšená hladina cukru v krvi môže mať vážne zdravotné následky. Cukrovka je závažný rizikový faktor aterosklerózy. Ovplyvňuje predovšetkým mikrocirkuláciu (predovšetkým v očiach a obličkách), čo ovplyvňuje mnohé orgány. Výsledkom je glykácia z telesných bielkovín. Dôvody rozvoja cukrovky sú zlá výživa a nedostatok pohybu, ale predovšetkým strata citlivosti na inzulín. Jedna jednotka inzulínu dokáže obvykle odstrániť 10 mg glukózy z krvi, ak ale už je rozvinutá strata citlivosti na inzulín, je potrebných asi 10 jednotiek, teda 10-násobné množstvo.

 

Zvýšená hladina inzulínu zvyšuje telesnú hmotnosť

Keďže na začiatku ochorenia sa telo snaží znížiť hladinu cukru v krvi zvýšeným vyplavovaním inzulínu z beta buniek pankreasu, sú bunky stále menej citlivé na inzulín. Zvýšenie telesnej hmotnosti je výsledkom zvýšenej hladiny inzulínu. Ale nielen to. Zvyšuje sa hladina tuku v krvi (triglyceridy) a „dobrý“ HDL cholesterol poklesne a „zlý“ LDL resp. VLDL cholesterol sa zvýši. Zvýšená hladina inzulínu spôsobuje vysoký krvný tlak, kvôli narušeniu sodíkovej rovnováhy. Vzhľadom k tomu, že inzulín je tiež dôležitým faktorom rastu buniek, so zvýšenou hladinou inzulínu sa môže tiež podporiť vznik nádoru. Zvýšenie hladiny inzulínu podporuje tvorbu beta-amyloidu v mozgových bunkách a tým je súčasne spúšťačom Alzheimerovej choroby. Vzhľadom na dramatický nárast cukrovky v západných krajinách môže ale tiež spôsobiť závažné zvýšenie výskytu Alzheimerovej choroby. Nezhubné zväčšenie prostaty je tiež podporované zvýšením hladiny inzulínu. Kyselina chlorogénová zo zelenej kávy je schopná zvýšiť citlivosť na inzulín. Ak sa nič nepodnikne proti strate citlivosti na inzulín, dochádza nakoniec k inzulínovej rezistencii. Nárast tuku v oblasti brucha so zvýšenými zápalmi v tele a podporou rozvoja aterosklerózyimpotencie sú tiež hrozivé dôsledky zvýšenej hladiny inzulínu.

 

Zvýšená hladina inzulínu zvyšuje pocit hladu

 Hlad spôsobený zvýšenou hladinou inzulínu spôsobuje začarovaný kruh – nadmerný príjem potravy a stále viac sa prehlbujúcu inzulínovú rezistenicu. Úspešné stratégie vo výžive sa preto často dosiahnu len so súčasnou podporou zvýšenia citlivosti na inzulín, lebo týmto sa dajú redukovať neprirodzené pocity hladu.

 

 Účinky na krvný tlak

Pri pokusoch na zvieratách bolo preukázané, že kyselina chlorogénová z extraktu zo zelenej kávy znižuje krvný tlak. Tento účinok je pravdepodobne sprostredkovaný cez muskarínové receptory.

 

Zelená káva a enzymatický antioxidačný systém

U zvierat sa zistilo zvýšenie aktivity glutatión-s-transferázy. Sú to detoxikačné enzýmy, ktoré pomáhajú detoxikovať bunky.

 

Účinky kyseliny chlorogénovej na DNA

Ochranný účinok kyseliny chlorogénovej proti poškodeniu genetického materiálu bola popísaná v štúdii Kyselina chlorogénová a DNA.

 

Kyselina chlorogénová pôsobí na „metabolizmus hormónov tukov leptínu a aponektínu

Kyselina chlorogénová zvyšuje hladinu aponektívnu a znižuje hladinu leptínu.

 

Zelená káva podporuje „spaľovanie tukov“

Kyselina chlorogénová aktivuje karnitín acyltransferázy (carnitin palmytyltransferázy). Tieto sú potrebné k tomu, aby sa mastné kyseliny z cytosolu bunky mohli dostať do mitochondrií. Tu sa uskutočňuje „spaľovanie tuku“ takzvaná beta-oxidácia.

 

Zelená káva a jej vplyv na pečeň

Kyselina chlorogénvá z extraktu zo zelenej kávy mala v pokusoch na zvieratách inhibičný účinok na množenie vírusu hepatitídy B.

Prejavy cirhózy pečene sa dokázali u zvierať pozitívne ovplyvniť kyselinou chlorogénovou.

 

Extrakt zo zelenej kávy a vplyv na mitochondriálne spaľovanie tukov

V pokusoch na zvieratách sa preukázalo, že sa užívaním zelenej kávy zvýšili mitochondriálne enzýmy na spaľovanie tukov (lipolýza) v pečeňových bunkách. Rovnaká štúdia preukázala, že telesná hmotnosť a hladina triglyceridov klesla bez obmedzenia príjmu potravy. Pečeňové enzýmy v cytosole pečeňových buniek na tvorbu tuku (lipogenéza) sa užívaním zelenej kávy znížili. Obsah kyseliny chlorogénovej bol v tejto štúdii len 27%.

 

Zelená káva obsahuje len veľmi málo kofeínu

Jedna šálka (125 ml) obyčajnej kávy obsahuje cca 100 mg kofeínu. Extrakt zo zelenej kávy s vysokým obsahom kyseliny chlorogénovej obsahuje cca 4% kofeínu. 200 mg extraktu zo zelenej kávy teda obsahuje približne 8 mg kofeínu, 400 mg extraktu zodpovedá 16 mg kofeínu. Preto sa účinky extraktu zo zelenej kávy logicky nemôžu ani len čiastočne pripísať obsahu kofeínu v káve.

Ako už bolo vyššie opísané, takmer všetky účinky extraktu zo zelenej kávy sú vyvodené z obsahu kyseliny chlorogénovej. Obsah kofeínu nie je dôležité, hoci mnohé prostriedky na chudnutie uvádzajú ako prísadu kofeín.

 

Aký extrakt zo zelenej kávy užívať?

Ako sa zistilo, kyselina chlorogénová je tá látka z kávy, ktorá má vynikajúce účinky na náš organizmus. Preto by sme mali logicky zvoliť extrakt s vysokým podielom kyseliny chlorogénovej. Tu je dôležité spomenúť, že čím je vyšší obsah kyseliny chlorogénovej v extrakte, tým je menší obsah kofeínu. Extrakt s cca 25% kyselinou chlorogénovou obsahuje približne 10% kofeínu, pričom extrakt s 50% kyselinou chlorogénovou má len 5% kofeínu.

Pražená káva má len veľmi malé množstvo kyseliny chlorogénovej. Obsahuje len cca 2 až 2,5%.

 

Ďalšie zložky a ich účinky

Káva obsahuje tiež tzv. melanoidiny. Tieto melanoidny sú súčasťou zelených bôbov a dokážu inhibovať „enzým konvertujúci angiotenzín“ ACE. Melanoidiny sú preto prirodzené inhibítory ACE a teda dokážu znižovať krvný tlak.

 

Kontakt

Weltfit s. r. o.

Výhradný dovozca pre SR, ČR

Bernolákova 44
974 05 Banská Bystrica


Mobil: +421 911 295 859

Napíšte nám e-mail